История за пипийонки: Алексис Мабил

Папийонки, папийонки, папийонки. Като принтове, като бижута, като колани, върху токовете на обувки, върху провокативни бюстиета. Навсякъде. Но не и на врата. Това е запазената марка на дизайнера Алексис Мабил – най-обещаващият млад талант, излязъл в последните години от парижката модна школа. Той завладява както света на ready-to-wear облеклата, така и затворената вселена на висшата мода. При това и на двата подиума Мабил внася своя неповторим и свеж почерк, съчетаващ небрежност и елегантност, миксиращ в едно елементи от мъжкия и от дамския гардероб. Той разчупва haute couture консерватизма, черпи вдъхновение от приказни сюжети и представя приложими и реални облекла. Героинята на Alexis Mabille е денди. Тя е съвременна, оптимистична, свежа, модерна и нестандартна – също като дизайнера, който конструира гардероба й.

 
Demi Couture
Alexis Mabille, haute couture есен-зима 2008;
 
Ню Йорк и Лондон са като истински лаборатории за отглеждане на нови и успешни дизайнери, които съвсем млади създават собствени марки и обогатяват Седмиците на модата с новаторските си идеи. В това отношение Париж, майката на висшата мода, остава по-назад, тъй като по-трудно успява да отгледа наследници. Ето защо вълнението около появявата на новата френска модна къща Alexis Mabille е голямо. Началото на 2008г. – това е моментът, в която дизайнерът заявява своето сериозно намерение да покори френската модна сцена. Роденият през 1977-ма талант прави своя дебют с кутюр колекция за сезон пролет-лято 2008. През следващите две години той представя висша и мъжка мода, но няма дамска ready-to-wear линия. Причината е, че кутюр колекциите с марка Alexis Mabille са уникално съчетание на изключително луксозни и по-небрежни облекла.
 
Alexis Mabille, haute couture пролет-лято 2013;
 
„Не става въпрос само за забавление. Имам клиенти за кутюр облеклата си, но едновременно с тях предлагам и ready-to-wear варианти. Искам да развия истински бизнес”, това казва Мабил пред Style.com след представянето на четвъртата си кутюр колекция за сезон есен-зима 2009. Само година по-късно той отделя ready-to-wear облеклата в отделна линия, а през лятото на 2011г. представя и първата си колекция мъжко бельо. Мабил има всички предпоставки, гарантиращи бизнес успех. Освен големия си талант, заради който критиците го определят като най-обещаващия и вълнуващ млад талант на френската модна сцена, той има и необходимия за развиването на успешен бизнес опит. Веднага след като завършва модната школа към Chambre Syndicale de la Couture Parisienne за 2 вместо за обичайните 3 години Мабил се присъединява към екипа на Dior. Под ръководството на Джон Галиано и Еди Слиман той участва в създаването на бижута и аксесоари за колекциите на марката. През 2005г. младият талант напуска легендарната модна къща и създава собствен лейбъл под името Impasse 13. Марката е необичайна, нова, дори ексцентрична. Тя представя уникални унисекс облекла – мотив, който ще се превърне в основополагащ за бъдещото развитие на Алексис Мабил. 
 
Папийонка
Alexis Mabille, ready-to-wear есен-зима 2012/13;
 
Паралелно с Impasse 13 младият французин представя на пазара и още една марка – Trezoir – специализирана в производството на папийонки. Мабил си присвоява любимия аксесоар на класическия джентълмен и му придава съвсем ново звучене. Той го изпраща в дамския гардероб като символ на унисекс посланието, което проповядва. За жени или за мъже – колекциите на Алексис Мабил се състоят от елегантни облекла, носещи духа на класическия френски шик. „Осъвременено буржоазни”, така дизайнерът определя своите облекла. Използваните от него кройки често са слим фит, материите – ефирни и нежни. Идеята за актуалността на унисекс гардероба е сред постоянните вдъхновения за Мабил. Неговата мисия е да докаже, че едни и същи сака, панталони и ризи могат да стоят еднакво добре както на жени, така и на мъже. „Започнах да правя смесени колекции, защото не можех да намеря дрехи, които да ми харесват. Създавам облекла, които аз самият бих искал да нося”, това заявява младият французин пред Guardian.
 
Alexis Mabille, ready-to-wear, пролет-лято 2012, пролет-лято 2013;
 
Мабил обича да разнообразява визията си с папийонка, носена като брошка – той пренася класическия аксесоар от собствения си гардероб в произведенията си. От първата си представена кутюр колекция до днес дизайнерът неизменно използва папийонката като базов мотив. Тя е навсякъде – очевидна или загатната, уголемена и превърната в чанта в колекция пролет-лято 2008, едва забележима като панделка върху колани и край деколтета за сезон пролет-лято 2010 или като бродерии и принтове, обсебващи колекция есен-зима 2012. Папийонките винаги декорират дамски облекла, заети от мъжкия гардероб – изключително провокативни и секси. Съвсем естествено, завещаните още от Ив Сен Лоран класически сака и прави панталони неизменно присъстват сред предложенията на Мабил. А те по традиция са женствени, сексапилни, необичайни.
 
 

10-04-2013


Автор : Галина Друмева

Снимки : Press

CODEMODA.com обича разговорите с приятели. Добавете своя коментар като влезете в профила си или се регистрирайте.

Коментари:

Още по темата

1
Fashion Indiscretion: Раф Симънс
2
Fashion Indiscretion: Еди Слиман
3
Fashion Indiscretion: Стефано Пилати

Най-ново от категорията

1
Fashion talks: Thoas Lindner и силата на настоящето
2
Зелената къща и изкуството на откриването
3
Fashion insider: Тренд съвети от модния гуру Майкъл Томчак
4
Интернет красота с Мишел Фан