Fashion Indiscretion: Раф Симънс

Светът на модата е като лабиринт, в който събитията са взаимносвързани, а времето тече необичайно бързо. А когато тези събития са свързани с промени в ръководството на някои от най-известните модни къщи, дискусиите по въпроса стават още по-разгорещени. Защото подобни рокади могат да повлияят на развитието на цялата индустрия. В последните месеци в центъра на медийния интерес стоят модните къщи Yves Saint Laurent, Raf Simons и Christian Dior, а заедно с тях и лицата, определящи тяхната политика и облик, а именно – техните главни дизайнери. Най-сетне някои от модните тайни излизат наяве. Всичко започна в края на февруари с последното ревю на Симънс за Jil Sander.

 
Спасителят Раф
 
Талантливият белгиец Раф Симънс сложи точка на дискусиите по най-вълнуващия моден въпрос от последната година, а именно - вакантната позиция в Christian Dior. Защото в началото на април Симънс беше официално назначен за артистичен директор на легендарната модна къща. Позицията беше освободена още през март 2011г. от Джон Галиано, а слуховете около горещия пост включваха имената на почти всички талантливи млади дизайнери. Съмненията се съсредоточиха върху Раф Симънс още в началото на годината. Тогава той обяви, че се оттегля от Jil Sander, където изпълнява длъжността креативен директор през последните седем години. 
 
 
Симънс застава на чело на компанията през 2005 г., за да я спаси от нестабилността, провокирана от напускането на основателката на едноименния лейбъл. Той печели одобрението на модните критици и привлича нови почитатели, като изумява модния свят със своите уникални, изчистени и елегантни пердложения. С образование в сферата на индустриалния дизайн, той пренася архитектурата на модния подиум. Характерен за Симънс е минималистичния стил, който демонстрира внимание към всеки детайл. При това той обагря опростените и майсторски изработени кройки в модерни, атрактивни цветове.
 
 
 
Кутюр в повече от три части
 
 
През последните три сезона младият дизайнер се впуска във вълнуващо haute couture изследване, в резултат на което създава изчистени облекла, излъчващи оптимизъм, женственост и артистизъм. Както сам я определя, „кутюр трилогията” обхваща сезоните пролет-лято 2011, есен-зима 2011-2012 и пролет-лято 2012 и носи послания за пречистен минимализъм и почти елитарна елегантност. Симънс представя ретро палта-пашкул, поли с дължина под коляното и извайващи силуета панталони – всички демонстриращи съвършено майсторство.
 
 
Всичко това звучи като подготовка за новата стъпка в кариерата му, защото дизайнерът ще дебютира в Dior именно с haute couture колекция, която ще бъде представена по време на Седмицата на висшата мода в Париж през юли. „Модата се нуждае от Раф Симънс. Крайно време е вакантната позиция в Dior да бъде заета. Защо не от някой млад и неизпробван талант – като Ив Сен Лоран, който застава на чело на Dior едва на 21-годишна възраст”, така модният експерт Колин Макдауъл коментира пред Vogue сагата със свободната позиция в Dior още в началото на годината – далеч преди модните тайни да излязат наяве, преди коронясването на Симънс като спасител на Dior. 
 
 
 
 

31-05-2012


Автор : Галина Друмева

Снимки : Style.com, Fashionologie.com

CODEMODA.com обича разговорите с приятели. Добавете своя коментар като влезете в профила си или се регистрирайте.

Коментари:

Още по темата

1
MFW есен-зима 2012/13: Последният поклон на Раф Симънс за Jil Sander
2
Раф Симънс напуска Jil Sander
3
Мистерията разрешена – Раф Симънс отива в Dior

Най-ново от категорията

1
Fashion talks: Thoas Lindner и силата на настоящето
2
Зелената къща и изкуството на откриването
3
Fashion insider: Тренд съвети от модния гуру Майкъл Томчак
4
Интернет красота с Мишел Фан